Selecteer een pagina

Hoog tijd om na de vakantie weer aan de slag te gaan, maar geen zin om lang in de gym te staan?

De zomervakantie is helaas weer voorbij, heerlijk genoten van het mooie weer, de vrije tijd, de lekkere hapjes en drankjes en dan nu de harde werkelijkheid dat er zeker weer wat aan de conditie en/of het gewicht gedaan moet worden.

Maar wat houd je dan tegen? De gang naar de sportschool omdat je er zoveel tijd mee kwijt bent? Dat hoeft echt niet hoor……..hieronder een aantal tips!

  1. Train kort, maar krachtig:

Je kent ze wel, mannen en vrouwen die zowat in de sportschool wonen. Elke dag zie je ze urenlang allerlei oefeningen doen (overigens ook afgewisseld met lange periodes van kletsen met de buurman/vrouw). Voor de een is dit his of her way of life en hebben verder niet veel omhanden, maar de meeste mensen hebben het druk, druk, druk!

Korte trainingen waarbij de nadruk ligt op een hoge intensiteit en laag volume zorgen ervoor dat het lichaam zo snel mogelijk verstoord raakt en dus snel wordt aangezet tot herstel van de spieren (de zgn. afterburn). En dat is nou precies wat we nodig hebben om sterker, fitter te worden en de broodnodige calorieën te verbranden.

Maar wat te doen dan om je trainingen zo kort en effectief mogelijk te houden?

  • plan allereerst goed op welke dag je welke training gaat doen: wissel krachttraining af met een cardiotraining waarbij de nadruk ligt op de krachttraining en plan vooral ook rustdagen in!
  • Houd de trainingen kort (max 30 tot 45 min) maar wel intensief, dus haal er dan wel alles uit wat er in zit! Maak daarbij gebruik van oefeningen waarbij het hele lichaam wordt ingezet. Een paar voorbeelden van de meest effectieve korte trainingen zijn kettlebelltrainingen en korte intensieve circuittrainingen afgewisseld met korte intensieve cardio-oefeningen (zgn. HIIT-trainingen). Heb je interesse in deze manier van trainen, maak dan eens een afspraak in onze gym voor een gratis proeftraining.

  1. Eet gezond en let op de calorieën:

 Alleen trainen is echt niet genoeg. Wil je gewicht verliezen en je fitter gaan voelen, dan zal ook echt de voeding aangepakt moeten worden. En heb je je trainingen op orde, dan is het zonde om het effect, wat je daarmee bereikt, te niet te laten doen door je ongezonde voedingsgedrag. En het is echt niet zo moeilijk om gelijk een aantal zaken dagelijks aan te passen:

  • drink voldoende water gedurende de dag, maar maak het overigens ook weer niet te gek. Maximaal anderhalf liter water op de dag is voldoende (ongeveer 6 glazen).
  • let op je calorie-inname, want alleen gezond gaan eten betekent nog niet dat daarmee ook de calorie-inname wordt beperkt. Dat wordt zeker in het begin je calorieën bijhouden, want meten is weten! Wij kunnen je daar in combinatie met onze digitale voedingsapp en ons voedingsplan zeker mee helpen.
  1. Slaap voldoende:

Slaap en dus rust geeft het lichaam de tijd te herstellen en dus sterker te worden. Slaap is in de sportwereld vaak het meest ondergeschikte kindje van alle beïnvloedbare factoren om een goede conditie te krijgen. Dus geef je lichaam (en geest) de aantal uren rust die het nodig heeft (dat is overigens voor ieder persoon verschillend). Ook het houden van ‘powernaps’ gedurende de dag kan heel nuttig zijn.

Met bovenstaande tips aan de slag en de resultaten zullen zeker zichtbaar worden in de komende weken! Succes!